top of page

Επιλογές

 “Eχετε αντιληφθεί ότι χρειάζεστε ένα σύστημα ήχου! Αυτό είναι το εύκολο μέρος…

Με τόση μεγάλη ποικιλία ηχείων, ενισχυτών, μικροφώνων και κονσολών που υπάρχει διαθέσιμη στην αγορά, πως μπορείτε να κάνετε τη σωστή επιλογή για τις δικές σας ανάγκες; 

Επιλέγετε ενεργά ή παθητικά ηχεία;

Πόσα κανάλια πρέπει να έχει η κονσόλα σας;

Πόση ισχύ χρειάζεται για να «γεμίσετε» το χώρο;

Προσπαθώντας να λύσετε.. τον γρίφο για το ποιο προϊόν είναι το καταλληλότερο για κάθε εφαρμογή μπορεί να καταλήξετε σε μια πολύπλοκη και κουραστική διαδικασία. Θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε! Θα απαντήσουμε στα ερωτήματα και σε ό,τι νομίζουμε ότι θα σας διευκολύνει!  

Μικροί χώροι (καφετέριες, μικρά bars)

Όταν χρησιμοποιείτε ένα σύστημα ήχου σε ένα μικρό χώρο, όπως ένα cafe, ο στόχος είναι να διατηρήσετε τις εντάσεις και τον ήχο χαμηλά και καθαρά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το live, μπορεί να είναι ακουστικό χωρίς ενίσχυση του ήχου. Όταν όμως θέλετε κάτι περισσότερο για να δώσετε μία αισθητή παρουσία στην μουσική σας, τότε ένα απλό, μικρό, σύστημα ήχου (PA) μπορεί να σας βοηθήσει. Τα βασικά που πρέπει να λάβει κανείς υπ’ όψιν του, διαμορφώνοντας το δικό του σύστημα ήχου είναι τα εξής:

Οι μικρές αίθουσες δεν προσφέρουν πολύ χώρο για εγκατάσταση των μηχανημάτων. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να έχετε όσο λιγότερο εξοπλισμό γίνεται. Υπάρχουν πολλά συστήματα PA στην αγορά που είναι, στην ουσία, έτοιμα για να παίξουν (plug and play). Καταλαμβάνοντας χώρο πολύ λιγότερο του μισού τετραγωνικού μέτρου και με ενσωματωμένο μίκτη. Συστήματα της JBL,RCF,EV,FBT,Mackie αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για τους μικρούς χώρους.
Ενεργά (αυτοενισχυόμενα) ηχεία – Ένας άλλος τρόπος να περιορίσει κανείς το μέγεθος του εξοπλισμού που θα χρειαστεί για ηχητική κάλυψη, σε μικρό χώρο, είναι τα ενεργά ή αυτοενισχυόμενα ηχεία. Η λύση αυτή εξαλείφει την ανάγκη για ενισχυτές και του rack αποθήκευσης τους, τα οποία καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο.
Ποιότητα – Το γεγονός ότι το ηχητικό σύστημα είναι μικρότερο δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνει συμβιβασμός ως προς την ποιότητα. Σε μικρές και πιο απλές εφαρμογές, η κακή ποιότητα γίνεται έντονα αισθητή. Αναζητήστε λύσεις σε ενεργά ηχεία με ενσωματωμένο επεξεργαστή DSP και EQ για να έχετε καλύτερο έλεγχο στη χροιά και την απόδοση.

Μεσαίοι χώροι (μεγαλύτερα bars, clubs ή εστιατόρια)

Εάν έχετε χώρους μεσαίου μεγέθους όπως είναι τα περισσότερα bars, τα clubs και τα εστιατόρια, θα βρείτε διαθέσιμες περισσότερες επιλογές όσον αφορά τον PA εξοπλισμό σας. Και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη τα επίπεδα της έντασης, προκειμένου να αποφύγετε την ενόχληση των πελατών  (κυρίως στα εστιατόρια) ενώ έχετε περισσότερα πράγματα να σκεφτείτε, όσο αφορά τον εξοπλισμό που πρέπει να χρησιμοποιήσετε:

Ηχεία – Για αυτήν την εφαρμογή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε παθητικά είτε ενεργά. Ένα παθητικό σύστημα θα περιλαμβάνει ηχεία που απαιτούν τη χρήση ενισχυτή. Τα αυτοενισχυόμενα ηχεία ίσως να είναι και πιο εύκολος τρόπος. Συνήθως, τέσσερα ηχεία σε βάσεις – τρίποδα, δύο ή τρία monitor ηχεία και ένα ή δύο subwoofer (προαιρετικά), είναι υπέρ αρκετά.
Ενισχυτές – Αν επιλέξετε να δουλέψετε με παθητικά ηχεία, θα χρειαστεί να τα τροφοδοτήσετε με ενισχυτές. Το μέγεθος, η ισχύς και ο αριθμός των ηχείων θα προκαθορίσει τον τύπο και τον αριθμό των ενισχυτών που θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε.
Κονσόλα – Αυτός ο τύπος συστήματος προϋποθέτει και την ύπαρξη κονσόλας. Θα πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας μια κονσόλα ή έναν «εικονικό» μίκτη tablet mixer με αρκετές εισόδους και κανάλια ώστε να μπορέσετε να δρομολογήσετε όλες τις φωνές και τα όργανα.
Μικρόφωνα – τα δυναμικά μικρόφωνα  είναι πολύ καλή λύση για φωνητικά αλλά και για ενισχυτές οργάνων. Μία σημαντική παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι σίγουρα το πολικό διάγραμμα, η ποιότητα και η αντοχή!
Παρελκόμενα – άλλες συσκευές που πρέπει να έχετε υπόψη είναι τα DI boxes (direct input boxes), με την χρήση των οποίων μπορούμε να συνδέσουμε ένα όργανο, όπως η ακουστική κιθάρα, απευθείας στην κονσόλα χωρίς να χρειαστεί να τοποθετήσουμε μικρόφωνο στο όργανο ή στον ενισχυτή του. Επίσης, εάν η κονσόλα δεν διαθέτει μονάδα για effects, ίσως πρέπει να σκεφτείτε για κάποιου τύπου εξωτερικής συσκευής/μονάδας επεξεργασίας ήχου για να προσθέσετε αντήχηση (reverb) στα φωνητικά ή στις ακουστικές κιθάρες.

Μεγάλοι Χώροι ( αίθουσες εκδηλώσεων, συνεδρίων, Hall )

Η διαφορά μεταξύ των εκδηλώσεων σε μεσαίους και σε μεγάλους, χώρους δεν είναι απαραίτητα μεγάλη. Αν και, σε αυτήν την περίπτωση, το σύστημα ήχου είναι στο επίκεντρο της προσοχής και καθορίζει την ενέργεια, την ποιότητα και, κατ’ επέκταση, την επιτυχία της εκδήλωσης. Ας ρίξουμε μια ματιά στα επιμέρους εξαρτήματα του συστήματος:

Ηχεία – Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα επιλογής μεταξύ ενεργών και παθητικών ηχείων. H τεχνολογία στον σχεδιασμό των ενεργών ηχείων έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια καθιστώντας τα ιδανικές λύσεις για ευέλικτα συστήματα ήχου. Για τις μεγάλες αυτές εκδηλώσεις θα χρειαστείτε ηχεία τα οποία σας δίνουν τον έλεγχο, την ισχύ και την διαύγεια στον ήχο που χρειάζεστε.
Ενισχυτές – Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσετε παθητικά ηχεία, πάλι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον κατάλληλο αριθμό ενισχυτών ανάλογα με την ισχύ που χρειάζεστε και τον αριθμό των ηχείων.
Κονσόλα – Η επιλογή της κονσόλας σχετίζεται με το μέγεθος του group το οποίο θα καλύψετε. Ένας DJ θα χρειαστεί έναν μίκτη συγκεκριμένων προδιαγραφών, κυρίως για χρήση με controller cd player (η Pioneer έχει τις πιο δημοφιλείς λύσεις), ενώ μία μπάντα θα χρειαστεί μία κονσόλα με αρκετά κανάλια προκειμένου να μπορέσουν να συνδεθούν όλα τα μικρόφωνα για τα όργανα, τις φωνές κ.λ.π.
Μικρόφωνα – Όπως αναφέραμε προηγουμένως, τα δυναμικά μικρόφωνα είναι ιδανικά για φωνητικά ή για ενισχυτές οργάνων και ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξει κανείς είναι εκτός από το πολικό διάγραμμα, την ποιότητα και την αντοχή στη συνεχή χρήση.
Επεξεργασία και έλεγχος – Όταν πρόκειται για εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας και για μεγάλα ηχητικά συστήματα, ο έλεγχος είναι η λέξη – κλειδί. Η DBX προσφέρει μία ολόκληρη σειρά συστημάτων διαχείρισης ηχείων (DriveRack series) τα οποία διαθέτουν μία πληθώρα χρήσιμων λειτουργιών όπως είναι το AutoEQ και το σύστημα εξουδετέρωσης μικροφωνισμών (feedback elimination).

Πολλά από τα συστήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω μπορούν να προσαρμοστούν κατάλληλα, ανάλογα με την χρήση για την οποία προορίζονται. Υπάρχουν εκατοντάδες χρήσιμες και απαραίτητες λειτουργίες διαθέσιμες για κάθε μονάδα ενός ηχητικού συστήματος. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε το τι θέλουμε το σύστημά μας να κάνει και τι θέλουμε …να μην κάνει!

bottom of page